dilluns, 25 de febrer del 2013

Beneficis dels escacs.

Són prou conegudes els avantatges que té la pràctica dels escacs. Intentaré fer un petit resum dintre de cinc àmbits:

Àmbit INTEL·LECTUAL

Dins de l'estimulació del pensament, podríem destacar l'augment de la capacitat d'atenció i concentració, la millora del raonament lògic i de la memòria, i el fet d'aprendre a estar en silenci serveixen per fomentar i reforçar l'adquisició dels hàbits d'estudi i, en conseqüència, incideixen positivament en la millora del rendiment escolar. 

Àmbit de la PERSONALITAT

Els èxits i els errors són propis, no podem "culpar" als altres; per tant exercim l'autocrítica constructiva.

Les persones que aprenen a escollir la millor solució davant d'un problema seran més autònomes i responsables.

En una partida d'escacs els jugadors constantment estan prenent decisions, sense cap ajuda externa, per tal d'aconseguir una estratègia guanyadora i així superar les dificultats que els adversaris plantegin durant les partides.

 Àmbit ESPORTIU

 Els escacs fomenten el respecte per les regles del joc, l'acceptació del resultat de les partides, la solidaritat, la tolerància i el respecte per a les persones i la cooperació. És a dir, els escacs són un element que pot ajudar a la socialització de les persones.

Guanyar i perdre partides ajuda a assumir els propis èxits i fracassos al llarg de la vida. 
No predomina la força i sí les capacitats mentals, possibilita la lluita contra la discriminació social i de gènere.
Els escacs són compatibles amb la pràctica d'altres modalitats esportives.

Àmbit de la SALUT

 Fomenten el desenvolupament i el manteniment de les capacitats intel·lectuals i, a la vegada, ajuden a trobar un equilibri emocional que aporti benestar i felicitat a les persones, i a aprendre a conviure. Es pot incidir en l'educació emocional dels infants i adolescents, per tal d'evitar o reconduir moltes de les conductes antisocials i agressives presents en la nostra societat. 

És imprescindible realitzar gimnàstica mental, a fi de conservar les seves capacitats intel·lectuals, reforçar la seva memòria.

Àmbit SOCIAL

Econòmicament és a l'abast de tothom
És esport que permet competir en igualtat de condicions persones de totes les edats, tant homes com dones, independenment de les condicions físiques.

 Els escacs, un esport no elitista, familiar i amb prestigi social.  A més, el gran component lúdic d'aquest esport el converteix en una pràctica ideal per al bon ús del temps lliure i d'oci. 






Josep Hervás




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada